Clusters op Windekind
Windekind bestaat uit 4 clusters van ongeveer 90 kinderen afkomstig uit 2 leerjaren. Ieder cluster bestaat weer uit 3 tot 4 homogene of heterogene basisgroepen van ongeveer 25-30 kinderen. Dat betekent dat drie tot vier leerkrachten en een onderwijsondersteuner per cluster vanuit gezamenlijke verantwoordelijkheid dagelijks het onderwijs verzorgen voor de kinderen. Het gebouw is verdeeld in vier zones waarin de groepen rondom een werkplein zijn gesitueerd.
Naast activiteiten in de basisgroepen, wordt er voor de basisvakken dagelijks gewerkt in instructiegroepen en op de werkpleinen.
We werken ernaar toe dat de instructiegroepen ongeveer 15 kinderen groot zijn. Zij kunnen bestaan uit kinderen van diverse basisgroepen. Kinderen ontvangen daar instructies van volwassenen en/of oudere kinderen. De kinderen krijgen instructies in niveaugroepen. Op deze manier kunnen kinderen op hun eigen niveau meedoen aan het onderwijs. Het leren wordt voor de leerlingen daardoor interessanter en biedt meer uitdaging.
Het werken op de werkpleinen houdt in dat diverse kinderen uit diverse basisgroepen met diverse activiteiten tegelijk bezig zijn op het samenwerkplein of in het stiltelokaal. Ze worden daar begeleid door een onderwijsondersteuner of een leerkracht die geen instructie geeft op dat moment.
Cluster 1-2
De kinderen van groep 1 t/m 2 zitten in cluster 1-2. Cluster 1-2 beschikt over 4 groepsruimtes, een centraal werkplein en een speelzaal waar gespeeld en gewerkt kan worden. Soms wordt er in een klein groepje gewerkt, soms is er tijd voor de groep als geheel. Zowel leerkrachten als leerlingen zijn blij met deze manier van werken.
Cluster 3-4, 5-6 en 7-8
In cluster 3-4 zitten de kinderen van groep 3 en 4, in cluster 5-6 de kinderen van groep 5 en 6 en in cluster 7-8 de kinderen van groep 7 en 8.
Elke groep krijgt instructie op niveau. Er wordt zelfstandig gewerkt met behulp van een weektaak. De leerlingen werken op flexibele werkplekken aan allerlei opdrachten. Ze leren om zelf hun tijd te plannen en om alle opdrachten af te maken.
De kinderen zijn erg enthousiast over deze manier van werken. Ze doen goed hun best!
De grote voordelen van het werken in clusters zijn:
- Groepen kunnen flexibel ingedeeld worden. Hierdoor kunnen wij rekening houden met de verschillen (specifieke onderwijsbehoeften) tussen leerlingen.
- Kinderen van verschillende leeftijden en met verschillende talenten en eigenschappen werken samen. Zij kunnen veel van elkaar leren.
- Binnen elke cluster zijn verschillende leerkrachten samen verantwoordelijk voor goed onderwijs. Zij maken gebruik van elkaars kwaliteiten. Dit is goed voor het onderwijs en de kinderen.
- Binnen elke cluster wordt gewerkt met vakspecialisten. Zij zijn verantwoordelijk voor een specifiek vak. Hierdoor hebben ze nog meer kennis van de leerlijnen, kunnen ze de stof nog beter aanbieden en zijn ze in staat op de beste manier in te spelen op de verschillen tussen de leerlingen.